Jasiu Czyż

Jasiu i Staś , dwaj bliźniacy urodzeni w Czrnym Dunajcu w listopadzie 2010r.

Niestety radosne życie jednego z braci zaburzyła choroba. Dokładnie w listopadzie zeszłego roku Jasiowi na dziąśłach zaczęła rosnąć narośl. Wstepnie lekarze podejrzewali krwiaka lub zapalenie okostnej. Po konsultacji stomatologicznej Jasiu został skierowany na oddział chirurgii szczękowej do Uniwersyteckiej Kliniki Stomatologicznej na ul. Montelupich w Krakowie celem operacyjnego usuniecia narosli. Po dokładnych badaniach lekarze zdecydowali sie nie usuwać narosli z podejrzeniem nowotworu. Jasiu został skierowany do Uniwersyteckiego Szpitala Dzieciecego w Prokocimiu gdzie w styczniu 2014r. lekarze wykonali biopsję, która ostatecznie potwierdzila diagnozę: nowotwor szczęki.  Jasia zakwalifikowano do zabiegu, podczas którego usunieto prawą stronę szczęki. Od tego czasu Jasiu przeszedł kilka operacji. W kwietniu 2014r. podjeto próbe założenia protezy, która sie nie powiodła. Dopiero 15 kwietnia przykręcono protezę operacyjnie. Niestety wystąpiły trudności z rekonstrukcją szczęki. Jasia czeka jeszcze szereg bolesnych i uciążliwych zabiegów. W samym tylko kwietniu chłopiec miał podane 3 znieczulenia ogólne (narkozy). Jasiu rośnie i co pół roku bedzie potrzeba wymiany protez.

Koszty leczenia, dojazdów do szpitali, leków sa bardzo duże. Tata Jasia bardzo często musi zwalniac sie z pracy żeby móc zawieżć chorego synka do szpitala, opiekowac sie tam nim i byc wsparciem dziecka. Jasiu i brat bliźniak Stasiu maja jeszcze siostrzyczke, 6 letnią Anię. Dziećmi w domu opiekuje sie ich mama, która jak tylko może stara sie także byc z chorym synkiem.

Sytuacja rodziny jest ciężka dlatego zwracamy sie do Państwa z prośba o pomoc dla chłopca i rodziny.

Nr konta, na które można wpłacić pieniądze dla Jasia:

Bardzo dziękujemy za każdą wpłate w imieniu Jasia, Stasia, Ani i rodziców oraz własnym

Mogą Państwo także pomóc naszym podopiecznym wrzucając datek do puszki wolontariuszy naszej fundacji, których można spotkać na ulicach miast polskich oraz w galeriach handlowych.